H-8790 Zalaszentgrót, Május 1. út 23.
Telefon: +36-70/420-0178   E-mail: uniferro@uniferro.hu
Fax: +36-83/361-869
 

Biomasszakazánok

BiomasszakazánokUFA típusú Biomassza tüzelésű kazán
Gőz és melegvíz üzemű biomassza tüzelésű ipari kazánok

Általános bemutatás

Társaságunk Magyar gyártmányú, saját fejlesztésű berendezéseket gyárt, melyek műszaki tartalmukban a vezérlés és a tüzeléstechnikai paraméterek tekintetében felülmúlják az általánosan kapható olcsó külföldi berendezéseket. A technológia nem előre gyártott modulokból, hanem a megrendelő igénye alapján összeállított rendszerből épül fel, így a telepítés során nem kell olyan kompromisszumokat kötni, ami később az üzemeltetés során hátrányt jelenthet. A kazánüzem kialakításánál fontos szempont volt, hogy a kazánházba ne kelljen mélyedéseket (akna, szerelő alagút, stb) kialakítani, mivel a kazánház építészeti kialakításánál és a későbbi üzemeltetés során is ez problémát jelenthet.

Az ajánlott berendezés alkalmas fűrészpor, faforgács vagy aprított hulladék faanyagok automatikus elégetésére.

A kazán speciális, a rendelkezésre álló tüzelőanyagnak megfelelő kialakítású tüzelőberendezésből és hőcserélő egységből áll. A hőcserélő hegesztett szerkezetű, fekvő elrendezésű kazán, nagyméretű tisztító és szerviz ajtókkal.

A tüzelőberendezés tűzálló falazattal ellátott speciális kialakítású egység, mely a többzónás égési levegő bevezetésnek , és a levegő előmelegítő rendszerének köszönhetően kiváló tüzeléstechnikai paraméterekkel rendelkezik. A tüzelőberendezésbe beépített mozgó rostélyszerkezet biztosítja a tüzelőanyag tökéletes kiégését. A tüzelőberendezés hamu gyűjtő és kitároló rendszerrel rendelkezik.

A tüzelőanyag adagolása automatikusan, az elektromos vezérlőszekrénybe épített a PLC vezérlés felügyeletével történik, vagy üzemzavar esetén, az égőtér elején elhelyezett nagyméretű tűztérajtón keresztül manuálisan történhet. A vezérlőszekrénybe épített PLC a teljes kazánházi technológia felügyeletét ellátja, a silókitárolástól az égéstermék elvezetésig.

Az ajánlott kazánhoz rendelhető automata levegő lefúvásos csőtisztító rendszer, melynek köszönhetően a tisztítási ciklus jelentősen megnő. A kazán elpiszkolódását a beépített automatika jelzi a kezelőnek.

A kazánok Magyar tulajdonban lévő társaság, Magyar fejlesztésű, Magyarországon gyártott termékei!

A kazánok készülhetnek soros, vagy függőleges elrendezéssel.

 • A soros elrendezésnél a hőcserélő a tüzelőberendezéssel egytengelyben, a tüzelőberendezés folytatásában helyezkedik el. (kisebb belmagasság szüksgées, de nagyobb alapterületen helyezkedik el a kazántechnológia)
 • Függőleges elrendezés esetén a hőcserélő a tüzelőberendezésre építve helyezkedik el. (nagyobb belmagasság szükséges mint a soros elrendezésnél, de kisebb alapterületen helyezkedik el a kazántechnológia)

A tüzelőanyag adagolás mindkét elrendezés esetében történhet csigarendszeren keresztül, illetve hidraulikus adagolással.

Vállaljuk egyedi biomassza alapú tüzelőanyagok tüzeléstecnnikai vizsgálatát a telephelyünkön üzemeltetett mintaberendezéssel. A vizsgálat eredményei alapján egyedi fejlesztésű berendezés gyártására és telepítésére is vállalkozunk.

Biomassza kazánok jellemzői

A biomassza egy megújuló energiaforrás, amely a Napban található. A biomasszával történő hőtermelés az úgynevezett energianövények felhasználásával lehetséges, melyeket azért ültetnek, hogy a biomassza kazánokban elégethessék őket. A biomassza egyik előnye, hogy mindenhol körbevesz minket, így nem kell nagy költségeket fordítani a hőtermeléshez szükséges anyagok előállítására.

A bioneregia előállítása során szennyvíz és trágya, azaz a szerves anyagok rothasztása történik, mellyel hő- és villamos energiát nyerhetünk. A biogázok egy generátor segítségével elektromos árammá alakíthatóak, melynek köszönhetően akár egész falvakat láthatunk el bioenergiával, hő- és villamos árammal. A biomassza legfontosabb előnye, hogy megújuló energiaforrás, tehát új növények ültetésével előröl kezdhetjük a folyamatot. A tüzelőanyagok elégetése során annyi szén-dioxid kerül csak vissza a légkörbe, amennyit a növények megkötöttek növekedésük alatt.

A biomassza kazán egy környezettudatos megoldást jelent vállalkozása számára, mellyel óvhatja nem megújuló energiaforrásainkat a kimerüléstől! Biomassza kazán előállításáért, illetve felmerülő kérdéseivel forduljon cégünkhöz!

 

Mivel fűtsön a biomassza kazánba?

Önnek is megtetszett a biomassza kazán által nyújtott környezettudatos fűtési módszer? Ha igen, akkor mi segíthetünk a biomasszával kapcsolatos kérdéseiben is.

De mi is az a biomassza? Azok a szerves növényi termékek (pl. fa), az élelmiszeripari és mezőgazdasági tevékenység során visszamaradó anyagok (pl. kukoricaszár, szalma), melyek az energiatermelésre is gazdaságosan igénybe vehetőek. Megkülönböztetünk tüzelhető, elgázosítható és gépjármű-üzemanyagként hasznosítható biomasszát. Ha a legnagyobb hatásfokot kívánja elérni biomassza kazánjával, akkor természetesen az első csoportot kell választania. A tüzelhető biomassza ugyanis a legalacsonyabb nedvességtartalmú közülük, így a legmagasabb fűtőértékkel rendelkező is.

A biomassza kazánba jellemzően tüzelt biomassza fajták:

 • tűzifa apríték (erdei lágy- vagy keménylombos erdőkből előállítva, fűrészüzemi hulladékokból, illetve lágyfa-energiaültetvényekből előállítva)
 • fűrészpor (fűrészipari melléktermék)
 •  szalma
 •  energiafű
 • ezekből előállított pellet

Biomassza kazánnal és biomasszával kapcsolatos kéréseivel keressen fel minket bizalommal!

 

Milyen előnyöket élvezhet, ha a biomassza kazánt választja?

Napjainkban a biomassza kazánok korszerű alternatívát nyújtanak a takarékos és környezetbarát energiafelhasználásra. Miért érdemes biomassza kazánba fektetni?

 • Ezek a modern berendezések fával is fűthetőek, így korszerű hulladékgazdálkodást tesznek lehetővé.
 • Használatukkal nincsenek rejtett költségek, váratlan kiadások, hiszen előre, pontosan kiszámolható minden jövőbeni kiadás.
 • A fűtőanyag nem csak előre beszerezhető a gyártóktól, de nem kell külföldről sem rendelni, hiszen helyben is kapható, bármekkora mennyiségben.
 • A biomassza kazán egyedi kialakításának köszönhetően környezetbarát, mivel működése során nem bocsát ki káros széndioxidot a környezetébe, ugyanakkor költséghatékony is, mert nem csak a karbantartása, de a működtetése is kedvező anyagi szempontból.
 • A biomassza kazán tüzelési hatásfoka 90% feletti és a teljesítménye is megbízhatóan szabályozható.

Biomassza kazánokkal kapcsolatos részletesebb tájékoztatásért bátran keressen minket megadott elérhetőségeinken!

 

A biomassza kazán tüzelőanyagairól és fajtáiról

Kazánt szeretne beépíttetni, és kérdései vannak a típusokkal és használatukkal kapcsolatban? Cégünk örömmel áll rendelkezésére! Amennyiben a biomassza kazánokról szeretne többet megtudni, a legjobb helyen jár, az alábbiakban egy rövid összefoglalót olvashat a témáról.

Napjainkban gyakran hallhatjuk azt a szót, hogy biomassza, de pontosan mit is jelent? Biomasszának a hőtermelésre igénybe vehető szerves növényi termékeket nevezzük (fa, pellet, brikett, agripellet stb.), továbbá az agrárgazdaság és az élelmiszeripar nyomán maradék anyagokat, például szalma, kukoricaszár. Az elégetésükből származó energia megújuló energia.

Röviden a biomassza kazán tüzelőanyagairól:

 • A fa előnyei, hogy viszonylag olcsón és könnyen beszerezhető, viszont eltüzelése előtt szárítani kell, hiszen fűtőértéke jelentősen függ a fa nedvességtartalmától.
 • A pelletet fűrészporból és forgácsból állítják elő; jóval kisebb a nedvességtartalma, mint a fahasábé, és égésekor kevés hamu keletkezik. Nagyon hatékony tüzelő.
 • A brikett szintén maradékanyag, mely a fahulladékok összepréselése során keletkezik. Előnye az alacsony nedvességtartalom, és hogy sokféle tüzelőben használható.
 • A mezőgazdasági tüzelőknél, pl. szalmánál azt kell meggondolni, hogy bár jóval olcsóbb, speciális tüzelőberendezést igényel, hogy hatékony legyen.

Ha további kérdései vannak a biomassza kazánokkal kapcsolatban, cégünk munkatársi készséggel állnak rendelkezésére!

 

 

A biomassza kazán tüzelőanyagairól bővebben


biomasszaA biomassza kazán tüzelőanyaga általában tűzifa, pellet, hasábfa, brikett vagy más, egyéb tüzelőanyag, melyet a mezőgazdaságban is szokás használni. A felsoroltak közül a két leghatékonyabb a tűzifa és a pellet. Ismerkedjünk meg

 

ezekkel a tüzelőanyagokkal kicsit bővebben:

 • A tűzifa egy hagyományos tüzelőanyag, mely hosszú évek óta a rendelkezésünkre áll, ám manapság új technikákat fejlesztettek a tűzifa felhasználására, így gond nélkül használhatjuk faelgázosítóban és vegyestüzelésű kazánban egyaránt.
 • A pellet azért terjedt el, mert a pellethez köthető fűtési rendszerek teljes mértékben automatizálhatóak, és ezzel költséget takaríthatunk meg - ráadásul a faiparban rengeteg hulladék keletkezik, melynek problémájára a pelletgyártás megoldást jelent. Így tulajdonképpen környezet-kímélőek is vagyunk, ha pelletrendszerünk van!

További kérdése lenne? Szeretné jobban megismerni a tüzelőanyagokat és a kazánokat? Biomassza kazán és kazán gyártás ügyében forduljon hozzánk bizalommal!

 

Hőtermelés környezettudatosan: biomassza kazán


Biomassza kazánSzeretne környezettudatos és egyben hatékony fűtésrendszert biztosítani vállalkozásának, esetleg otthonának? Nem talál, olyan alternatívát, mely megfelelne a kazánok felé támasztott elvárásainak? Azok túl sok káros anyagot termelnek, és nem megújuló energiaforrást alkalmaznak? Önnek ajánljuk egyedi, az Ön igényeihez szabott biomassza kazánjainkat.


A hőtermelés, egy nagyobb épület esetében komoly fejtörést okozhat. A biomassza kazánokat úgy tervezték, hogy megbízható, és stabil működést biztosítsanak a legtöbb igénynek megfelelően. Nem kell többé nem megújuló energiaforrásokat alkalmaznia. A biomassza kazán vegyes tüzelésű, égethet benne faaprólékot, forgácsból készült peletet, energiafüvet, vagy akár szalmát. Ezekre sokan hulladékként tekintenek, Önnek viszont ez akár fűtése fő alapanyaga is lehet. Így a fűtőanyag nem lehet probléma, bárhol nagy mennyiségben beszerezhető árukról van szó. A káros anyag kibocsájtása is legfeljebb annyi, amennyit a tüzelőanyag megkötött.

Kiknek ajánlott a biomassza kazán?

 • Környezettudatos kazánt keresőknek.
 • Bárkinek, akinek nagy mennyiségben, rendszeresen áll a rendelkezésére zöld hulladék.
 • Mindenkinek, aki olcsó, fenntartható, és megbízható kazánrendszert keres.

 

Amennyiben Ön is biomassza kazánt szeretne egyéni igényeinek megfelelően, cégünk több mint fél évszázados tapasztalatában nyugodtan megbízhat. Nincsenek rejtett költségek, és garantáljuk, hogy új kazánjával tökéletesen elégedett lesz!

 

Minden, amit a biomassza kazánról tudni érdemes

biomassza kazán Sokat hallani róla, de vajon Ön tudja, hogy mi az a biomassza kazán, és pontosan mire jó? Mi most eláruljuk!

A biomassza kazán egy alternatíva, egy szokványostól eltérő megoldás, hiszen nem csak napelemekkel és napkollektorokkal lehet csökkenteni a fosszilis energiafogyasztást.

A biomassza kazán - nevéből adódóan - biomasszával termel hőt. Ez úgynevezett energianövényekkel lehetséges. Ide azokat a növényeket soroljuk, melyeket csak azért termesztenek, hogy a későbbiekben felhasználják a megfelelő

biomassza kazán hőtermeléshez. Ilyen például a szalma, az energiafű, a fűrészpor, a kukoricaszár és a sor még jócskán nem ért véget - lényegében minden szerves növényi termék elégethető a biomassza kazánokban.

Válasszon biomassza kazánt otthonába, mellyel nem csupán egy modern és energiatakarékos kazánt fog üzemeltetni, és nem csak a pénzével spórolhat, hanem a jövő nemzedéke számára is igen nagy lépéseket tehet!

Kérdése lenne? Esetleg Ön is szeretne biomassza kazánt otthonába? Forduljon hozzánk bizalommal!

 

Mi is az a biomassza?

Mi is az a biomassza?Ahhoz, hogy biomassza kazánunkat a megfelelő fűtőanyagokkal lássuk el, érdemes kicsit jobban megismernünk őket.
A biomassza egy ökológiai fogalom, tulajdonképpen egy biológiai úton létrejövő szerves anyagot takar. A keletkezett biomasszában nagyjából 45-50%-nyi szén található, így főleg az energiaválság idején nagyon fellendült tüzelési és fűtési felhasználása, de azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Az igazán jól tüzelhető biomasszák jellemzően alacsony nedvességtartalmúak, éppen ezért magas fűtőértékűek. Nagyon fontos, hogy hamutartalmuk olyan vegyi anyagokból álljon, melyek nem roncsolják biomassza kazánunkat, nem olvadnak rá fűtőfelületére, és természetesen nem szennyezik a környezetet sem. A tűzifa apríték, a nyárfa, a fűrészpor, vagy éppen a szalma mind-mind olyan biomassza, melyek remekül passzolnak biomassza kazánunkhoz, de megfelelő szárítási módszerekkel még sok egyéb anyagot is felvehetünk a listánkra.

A biomasszák további nagy előnye, hogy felhasználásukkal fosszilis energiahordozókat válthatunk ki, így pedig hozzájárulhatunk a fenntartható energiafelhasználáshoz és hosszú távon a fenntartható fejlődéshez is.

Ha Ön is kedvet kapott, keresse bátran munkatársainkat, és rendeljen Ön is biomassza kazánt!